Cât produce un panou fotovoltaic

Cât produce un panou fotovoltaic

Ai început să te informezi cu privire la aspectele importante legate de tehnologia fotovoltaică și te-ai lovit de întrebarea cât produce un panou fotovoltaic? Răspunsul nu este chiar simplu, deoarece există mai mulți factori de care trebuie să ții cont.

În următoarele rânduri îți vom explica motivele pentru care același tip de panou poate avea un randament diferit și îți vom face un calcul prin care vei afla cât produce un panou fotovoltaic.

Motivele care cauzează afectarea producției unui panou

Deja știi că un panou produce curent continuu care trebuie transformat în curent alternativ cu ajutorul unui invertor. Există foarte multe tipuri de panouri fotovoltaice, cu puteri diferite, create de mai mulți producători.

Însă în general, producția maximă a panourilor este afectată de locația în care sunt expuse. De ce? Pentru că în funcție de locație, intensitatea luminii solare, timpul de iluminare, temperatura, umiditatea, orientarea și unghiul de înclinație al panourilor diferă.

În consecință, relieful, clima și poziția pe glob față de traiectoria și unghiul de lumină al soarelui, sunt factori care diferențiază nivelurile de producție ale aceluiași tip de panou.

În România panourile au randamentul cel mai bun atunci când sunt îndreptate către sud, la o înclinație în medie de 35 de grade față de orizontală, iar indicele de insolație cel mai ridicat este prezent în sudul și sud-estul țării.

Cum afli cât produce un panou fotovoltaic

Vom presupune că deții un panou monocristalin de 500 kW, conectat la un invertor potrivit, fără baterii. Cum aflăm, informativ, cât produce panoul fotovoltaic? Considerăm că panoul funcționează la nivel optim, iar acesta are o eficiență conform specificațiilor de 20%. Astfel ajungem la concluzia că, în condiții ideale, acesta produce 100 kW în timp real.

Cu un panou și cei 100 kW, poți alimenta consumatorii care pot fi închiși și deschiși la nevoie fără să fie afectați în vreun fel. De exemplu lumini, echipamente de climatizare și de birou care să se apropie de consumul de 100 kW, atunci când funcționează simultan.

Poți consulta datele tehnice ale consumatorilor și apoi face estimări prin rotunjirea valorilor ca în exemplul: Ai 3 becuri led de 100 W. Bănuim că nu vei ține 10 astfel de becuri aprinse deodată, dar le poți aprecia la 1 kW consum în timp real. Sau două becuri led de 25 W le poți aprecia la 500 W, în scop practic.

Pe de altă parte, 1 kW se poate consuma și cu 2 lămpi cu halogen de 500 W. Sau, un aer condiționat de 12.000 BTU va consuma undeva la 5 kW. Un PC, o imprimantă, un monitor și un router pot consuma în total în jurul a 3 kW; un televizor de 55 de inchi va consuma aproximativ 100 W.

În concluzie, poți aprecia cât produce un panou fotovoltaic, cunoscând puterea acestuia, pentru a putea calcula cam câte panouri ti-ar trebui pentru un sistem fotovoltaic. Însă cel mai bine ar fi să discuți cu un specialist. Iar în cazul în care te decizi să folosești doar un panou, este indicat să utilizezi consumatori fără sensibilitate la întreruperi de curent și să ai grijă să adaptezi consumul la nivelul de producție. Cu toate acestea, instalarea acestor echipamente ar trebui făcută doar de profesioniști din domeniu.