Ce este un branșament electric?
Există multe lucruri de care ne interesăm în amănunt doar atunci când situația ne-o cere. Astăzi probabil că vrei să aflii mai multe lucruri despre ce este un branșament electric. Tocmai de aceea îți vom explica în rândurile care urmează tot ceea ce este important să cunoști despre el.
Acesta reprezintă conexiunea, printr-o instalație de joasă tensiune, dintre firele electrice de distribuție și tabloul electric al unui imobil. Scopul pe care-l are este ca utilizatorul să beneficieze de serviciile distribuitorului de energie electrică. De proiectarea, execuția și racordarea de branșamente electrice se vor ocupa numai distribuitorul sau specialiștii certificați de ANRE în domeniul energiei electrice.
De ce este un branșament electric necesar
În primul rând, trebuie să știi că o conexiune la rețeaua de distribuție de energie electrică este necesară nu doar în cazul în care îți construiești o locuință nouă, ci în multe alte situații.
În cazul în care plănuiești modernizarea sau extinderea unei construcții aflate în proprietate, este necesar să ai în vedere și schimbarea conexiunii existente pentru a face față noilor cerințe de consum. În cazul în care modifici destinația imobilului în una de afacere sau dorești să divizezi spațiul pentru mai multe familii, trebuie să modifici și branșamentul la rețea. De asemenea acesta trebuie modificat sau refăcut și în situații precum contractarea unei firme de sisteme fotovoltaice, reconectarea la rețea după o lungă perioadă de timp, schimbarea numărului de faze sau înlocuirea acestuia datorită vechimii.
Ce este un branșament electric după categorii
Există mai mulți factori prin care îl poți deosebi în așa fel încât să înțelegi cât mai bine de câte tipuri este și complexitatea cu care a fost creat.
1. Ce este un branșament electric monofazat, trifazat și mixt
- Monofazat: Este cel mai comun în țara noastră și folosește un conductor activ (o fază) și unul neutru, tensiunea dintre ele fiind de 230 V. Este destinat alimentării unei game largi de consumatori precum sisteme de iluminat, motoare electrice, electrocasnice și aparate electronice - televizor, telefon, laptop, etc.
- Trifazat: Este mai eficient și mai fiabil decât cel monofazat datorită faptului că folosește trei conductori activi (trei faze egale) și unul neutru, iar cand unul dintre conductorii activi nu funcționează, ceilalți doi continuă alimentarea. Este folosit pentru alimentarea motoarelor electrice, a aparatelor de mare putere și a instalațiilor industriale, iar tensiunea dintre două faze este de 400 V, pe când tensiunea dintre o fază și neutru este de 230 V.
- Mixt: Este mai flexibil decât cel monofazat și trifazat deoarece acesta este utilizat în alimentarea unor consumatori care necesită atât o fază, cât și trei faze, cum ar fi motoarele electrice trifazate și aparatele de mare putere, iar tensiunea dintre fază și neutru este de 230 V, pe când cea dintre două faze este de 400 V.
2. Ce este un branșament electric permanent și temporar
- Permanent: Este cel destinat folosirii pentru o perioadă de timp nedeterminată, cum este în cazul locuințelor și clădirilor pentru afaceri.
- Temporar: Este cel care este destinat folosirii într-un timp determinat, cum este în situația șantierelor sau evenimentelor speciale, precum târgurile sau concertele.
3. Ce este un branșament electric comun sau simplu
- Comun: Este folosit în blocurile de locuințe și clădirile cu spații de închiriat, unde există un singur bransament, fiecare locatar sau chiriaș având contorul propriu.
- Simplu: Este folosite de o singură locuință sau o afacere mică, unde există un unic consumator, ca atare un singur contor.
4. Ce este un branșament electric aerian sau subteran
- Aerian: Este cel mai folosit sistem de distribuție din țara noastră datorită faptului că folosește cabluri suspendate pe stâlpi, are capacitatea de a transporta o cantitate mare de energie și este ușor de întreținut și ieftin. După caz, intrarea cablului în locuință se va face prin perete sau acoperiș, iar cablul poate fi tras de pe un stâlp aflat pe partea casei, pe trotuarul de vizavi sau într-o zonă mai îndepărtată.
- Subteran: Este mai estetic și mai sigur decât cel aerian, cablurile nefiind la vedere. Instalarea și întreținerea acestuia este mai scumpă, și poate avea conexiune cu un stâlp de electricitate sau un cablu principal subteran.
Din ce este un branșament electric format
- Racordul electric sau linia de alimentare: Poate fi subterană sau aeriană și transportă energia electrică de la rețeaua electrică la firida de branșament.
- Firida de branșament: Este o componentă care realizează conexiunea dintre racordul electric și coloana electrică și are rol de protecție pentru cea din urmă.
- Coloana electrică: Este formată din sunt firele (din cupru,oțel sau aluminiu) care transportă energia electrică de la firida de branșament la tabloul electric.
- BMP (Bloc de Măsură și Protecție): Este instalat pe coloana electrică și format din contorul de energie electrică care măsoară consumul și întrerupătorul principal care protejează instalația electrică de scurtcircuit și suprasarcină. Mai conține și transformatorul de curent care reduce tensiunea electrică de la rețea la o valoare mai mică, potrivită pentru măsurarea contorului de energie electrică.
- Tabloul electric: Este un dispozitiv care protejează instalația electrică, distribuie energia electrică către diferite circuite și conține întrerupătoare automate, întrerupătoare diferențiale și siguranțe.
- Circuitele electrice: Transportă energia electrică de la tabloul electric la diferitele aparate și dispozitive electrice din clădire.
Pașii prin care este un branșament electric instalat
- Va trebui să contactezi compania de distribuție a energiei electrice pentru zona ta și să soliciți o conexiune electrică la imobil (de sesizat diferența dintre distribuitor și furnizor).
- Compania de distribuție a energiei electrice va trimite un inginer pentru evaluarea locației și pentru a-ți recomanda tipul de branșament potrivit locației tale.
- Inginerul va emite un aviz tehnic de racordare (ATR) care va conține toate informațiile necesare pentru instalarea conexiunii.
- Apoi va trebui să contactezi un electrician autorizat de ANRE pentru instalarea acesteia în conformitate cu ATR.
- Compania de distribuție va verifica lucrarea și va emite un certificat de racordare, după care vei putea folosi energia electrică.
În final, cunoscând aspectele care lămuresc întrebarea despre ce este un branșament electric și urmărind pașii care trebuie făcuți în direcția instalării unuia, trebuie să nu uiți importanța acestuia și pericolele la care îți poți supune locuința și apropiații în momentul în care nu alegi să apelezi la un specialist certificat de autoritatea statului (respectiv ANRE), ci alegi să contractezi persoane neacreditate sau, mai rău, să rezolvi singur problemele ridicate de instalarea sau funcționarea optimă a unuia.