Cost parc fotovoltaic de 1 MW

Cost parc fotovoltaic de 1 MW

Ca administrator al unei companii care activează în România, probabil că ai luat în considerare opțiunea de migra la energia regenerabilă cu scopul de a reduce costurile la curentul electric sau a deveni mai independent. Astfel, poate că te-ai întrebat care ar fi, de exemplu, costul unui parc fotovoltaic de 1 MW. 

Răspunsul nu va fi niciodată la obiect, deoarece există mai mulți factori care pot influența costul unui parc fotovoltaic de 1 MW, pe care îi vom enumera mai jos. De asemenea vom încerca să stabilim un preț mediu al unor componente de calitate, des utilizate și vom încerca să estimăm alte costuri care implică un astfel de proiect, pentru a-ti oferi o valoare totală informativă.

Costul unui parc fotovoltaic de 1 MW poate varia în funcție de mai mulți factori:

Componentele utilizate

Influența cea mai mare asupra costului unui parc fotovoltaic de 1 MW, o au practic toate componentele care sunt utilizate pentru construirea acestuia. În fapt, acestea influențează prețul oricăror sisteme fotovoltaice

Există pe piață o multitudine de panouri potrivite pentru un astfel de proiect, ale căror prețuri diferă între ele în funcție de tehnologie, putere, mărime și producător. 

La fel se întâmplă și în cazul invertoarelor, care în funcție de proiect, de așezarea și numărul de stringuri și panouri, diferă ca număr și capacitate de transformare a curentului.

Structurile metalice diferă între ele ca preț, prin materialul din care sunt făcute (aluminiu sau oțel zincat), și prin modul de procurare. Acestea pot fi cumpărate de la un furnizor cunoscut în domeniul fotovoltaic sau fabricate conform cerințelor de o firmă de prelucrare, unele dintre acestea pot fi fabricate chiar de către montator.

Nu trebuie trecute cu vederea conectorii și cablurile necesare în timpul instalării. Acestea sunt rezistente la UV și condiții de vreme extremă.

Toate componentele pot fi achiziționate în funcție de preferință sau de la firma care se va ocupa de proiectare, montaj și mentenanță.

Tipul locației și lucrările efectuate

Costul unui parc fotovoltaic de 1 MW mai diferă în funcție de locația unde va fi amplasat. Poate fi montat pe acoperișul unei fabrici. Sau pe teren, iar acesta poate fi în pantă sau drept, sau poate fi intravilan sau extravilan (ceea ce influențează la obținerea avizelor).  

Lucrările de degajare și construcție sunt influențate de factori precum cei menționați mai sus și astfel, prețul poate fi diferit. De asemenea, calea de acces a utilajelor, apropierea rețelei naționale de electricitate și alte facilități pot influența prețul lucrărilor.

Avizele necesare pentru implementarea proiectului

În primul rând pentru trece de la stadiul de idee la stadiul de proiectare, ar fi indicat să beneficiezi de consultanță și un studiu de fezabilitate a investiției. De aceste aspecte se pot ocupa montatorul ca firmă autorizată ANRE, sau în funcție de preferință, o companie specializată.

Există mai multe avize de care vei avea nevoie și care ridică costul unui parc fotovoltaic de 1 MW, precum decizia de scoatere a terenului din circuitul agricol și obținerea certificatului de urbanism; iar cel din urmă poate include obținerea mai multor autorizații în funcție de zona de amplasament în care își pot exercita competența mai multe autorități (cultură, mediu, frontieră, etc.). 

După alți pași de urmat, precum obținerea ATR și ridicarea topografică, vei avea autorizare de exploatare comercială și certificări din partea ANRE și OPCOM, precum și licențe din partea Transelectrica.

Asigurarea funcționării și mentenața

Costurile anuale ale unui parc fotovoltaic de 1 MW includ asigurările necesare și mentenanța parcului. Sunt necesare asigurări în caz de dezastre naturale, daune provocate de om sau defecte ale echipamentelor.

Mentenanța este necesară pentru funcționarea optimă a parcului și include inspecția, curățarea, calibrarea sau schimbarea componentelor deteriorate.

Costul unui parc fotovoltaic de 1 MW ca valoare informativă

Un parc fotovoltaic de 1 MW ar ocupa în medie 1400 metri pătrați. Presupunem că terenul este situat în zona de sud a țării unde gradul de insolație este cel mai ridicat. Terenul este drept, acoperit cu iarbă și se află la 5 metri de șosea unde este și instalația electrică de distribuție.

Calculând factorul de conversie al panourilor la 20%, ajungem la un număr de 1800 de panouri. Considerăm că sunt panouri monocristaline Longi de 550 kW la un preț mediu apreciat la 170 euro bucata (cca. 846 lei - la cursul valutar din 28.09.2023). Ceea ce ar însemna că prețul panourilor este de 306.000 euro (1.522.319 lei).

În funcție de proiect, numărul invertoarelor diferă, dar pentru acest parc avem nevoie de 10 invertoare Huawei de 100 kW. Prețul mediu al unui astfel de invertor ar fi de 5700 euro bucata (cca. 28365 lei), ceea ce ar însuma 57000 de euro (cca. 283.569 lei).

Adăugăm 2000 m cabluri cu o estimare de 2400 euro (cca. 11.939 lei), și câte doi conectori MC4 la fiecare panou și alte tipuri de conectori în valoare apreciată de 7500 euro (cca. 37.311 lei).

Apreciem prețul structurii metalice pentru panouri care este din oțel zincat și betonul, plus altele (sistem contorizare), la o valoare de 370.000 euro (cca 1.840.713 lei).

Lucrările efectuate, ar avea prețul de 100.000 euro (cca. 497.490 lei), prețul pentru consultanță și studiu fezabilitate ar fi până în 20.000 euro (cca. 99.498 lei), costul avizelor s-ar ridica la valoarea de 60.000 euro (cca. 298.494 lei), asigurările ar însuma 50.000 euro/an (cca. 248.745 lei) și funcționarea și mentenanța 10.000 euro/an (cca. 49.749 lei).

Prin urmare, ajungem la concluzia că, costul parcului fotovoltaic de 1 MW apreciat de noi ar fi în jurul a 982.900 euro (cca. 4.889.829 lei).  

Cât produce parcul fotovoltaic de 1 MW

Pentru că am stabilit locația parcului undeva în sudul României, putem deduce, cu ajutorul datelor oferite de globalsolaratlas.info, că în acea zonă 1 KWP de panouri fotovoltaice ar produce în medie 1345 kWh de energie activă pe an. Dacă este să facem și o medie a prețului mediu ponderat al energiei în Piața pentru Ziua Următoare în intervalul ianuarie - august 2023, conform datelor oferite de OPCOM, acesta a fost de 477 lei/MWh. 

Astfel, dacă înmulțim 1345 cu 477 (considerând că această medie va rămâne aproape la fel pentru întregul an 2023), constatăm că la sfârșitul anului venitul brut din vânzare este în valoare de circa 641.565 lei (128.960 euro). Dacă luăm în considerare creșterile de prețuri în perioada de iarnă, și implicit creșterea mediei de 477 lei, vom deduce că amortizarea investiției se va face în jurul a 10 ani. Perioada de funcționare a panourilor, garantată de producător, este de 25 de ani.

În concluzie costul unui parc fotovoltaic de 1 MW, reprezintă o investiție importantă, care pe termen lung poate aduce beneficii unei companii prin utilizarea curentului propriu și prin amortizarea costurilor adunate din facturi.