Cum îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic
Dacă te-ai decis că a venit momentul în care să investești într-un sistem de panouri pentru locuința ta, cu siguranță ai făcut o analiză prin care te-ai asigurat că imobilul tău se află într-o locație potrivită și dispune de cerințele necesare prin care performanța unui sistem nu va fi afectată.
De asemenea suntem convinși că ai făcut cercetări, aflând tot ceea ce nu știai despre piesele care alcătuiesc aceste sisteme fotovoltaice, scopul acestora și modul de funcționare.
Următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri cum îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic folosind mai multe metode pe care ti le vom prezenta în acest articol.
Verifică dacă firma este înregistrată și certificată
Înainte de toate asigură-te că firma cu care te gândești să colaborezi are toate avizele necesare și este vizibilă, fiind înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului. Astfel vei obține detalii importante despre firmă cu privire la administrator, forma juridică, denumire, codul unic de înregistrare, numărul de înmatriculare, data înființării, cod CAEN, adresă, capital social, etc. De asemenea, o modalitate de a afla o parte din aceste informații gratuit, sau toate informațiile contra cost, și a le compara, este verificarea pe mai multe site-uri care sunt specializate în a oferi astfel de date.
Foarte important, pentru a avea grijă cum îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic, verifică dacă firma instalatoare este garantată de autoritatea statului prin certificări emise de ANRE. Așa te asiguri că firma are oameni cu calificare în domeniu și sunt cu adevărat profesioniști. În cadrul Programului Casa Verde, pe lista aprobată sunt doar firme autorizate ANRE. De asemenea, alege doar companii care vând dar și instalează sistemele. De exemplu, există companii necertificate care te vor oferta fiind în parteneriat cu una certificată care se va ocupa de instalare. Dacă ulterior vor fi probleme, riști să fii plimbat de la unul la celălalt, iar niciunul dintre aceștia nu-și va asuma vina.
Gradul de mulțumire al foștilor clienți este un factor important
O altă metodă prin care vei avea grijă cum îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic, este să verifici dacă pe site-ul companiei există pagina de portofoliu, unde vei vedea ce lucrări au prezentate. De asemenea verifică recenziile pe care firma le are de la clienți în motoarele de căutare. Rețelele de socializare sunt foarte importante deoarece pe conturile firmei respective vei putea găsi comentarii postate de foști clienți și vei putea lua contact cu aceștia pentru a-ți oferi detalii relevante cu privire la profesionalismul companiei și calitatea lucrării efectuate și randamentul sistemului.
Dacă compania se află în apropierea zonei tale de reședință, poți să stabilești o întâlnire prin care să discuți față în față cu reprezentanții companiei. Aceștia pot avea disponibilitatea de a te însoți pentru a-ți prezenta la fața locului câteva proiecte realizate de ei în apropiere sau te pot pune în legătură cu foști clienți. De asemenea aceștia îți pot arăta detaliile despre firmă și certificările pe care le dețin. O companie recunoscută va fi întotdeauna promovată din persoană în persoană, aspect care trebuie să-l ai în vedere.
O ofertă bună conține servicii complete
Ofertarea este un instrument care te ghidează cum să îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic. Compararea ofertelor primite de la mai multe companii, te va ajuta să vezi cam care este cu adevarat prețul pieței pentru sistemul pe care-l cauți și te va ajuta să triezi din instalatori. Dar o ofertă bună nu va conține doar prețul sistemului și instalarea acestuia, ci servicii complete care sunt oferite încă din stadiul de proiect și continuă după instalarea sistemului prin garanții și servicii de mentenață. O companie profesionistă va prelua din sarcina ta tot ce ține de documentație pentru a te scăpa de birocrație și te va solicita doar când este strict necesar.
O ofertă completă va putea fi făcută doar după ce un reprezentant al firmei va veni la locația ta și va face o analiză pentru a vedea ce implică montarea unui sistem. Există situații în care vor fi necesare lucrări ce aduc costuri suplimentare, precum refacerea branșamentului electric sau lipsa unei împământări adecvate. Sau este posibil ca acoperișul imobilului tău să fie făcut din țiglă prea veche sau prea subțire ca să susțină greutatea sistemului. Un instalator profesionist va avea o comunicare clară, eficientă și transparență și îți va explica toate detaliile și va avea amabilitatea de a-ți răspunde la toate întrebările.
Este de la sine înțeles că cele mai ieftine componente sunt mai slab calitative decât altele mai scumpe. Tocmai de aceea, un instalator profesionist te va informa și îți va crea o ofertă în raport calitate-preț cît mai avantajoasă posibil. De calitatea produselor depind funcționarea optimă a sistemului pe termen lung și randamentul acestuia.
În concluzie, considerăm că prin cele de mai sus te vei asigura cum îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic, luând în considerare și faptul că o companie de instalare sisteme fotovoltaice serioasă va avea întotdeauna ca scop nu numai obținerea de profit, cât și menținerea pe piață la un nivel ridicat, prin mulțumirea clienților.