Modificarea sistemelor on-grid în sisteme fotovoltaice cu baterii: Ce trebuie să știi

Modificarea sistemelor on-grid în sisteme fotovoltaice cu baterii: Ce trebuie să știi

Presupunem că ești un prosumator deținând o instalație fotovoltaică on-grid și te gândești la posibilitatea de a aduce modificări pentru a avea un sistem fotovoltaic cu baterii. Motivele pot fi personale sau impuse de normele legale, care te obligă să faci acest pas.

În prezent, președintele României a trimis spre reexaminare o ordonanță de urgență care prevedea modificări ce obligau prosumatorii, actuali sau viitori, să adauge baterii la sistemele fotovoltaice. Reexaminarea a fost solicitată din cauza criticilor din partea publicului cu privire la costurile suplimentare impuse prosumatorilor de către modificările propuse.

Să ne concentrăm pe ce implică această schimbare.

 

Modificarea într-un sistem fotovoltaic cu baterii necesită adăugarea de componente noi

Transformarea sistemului on-grid într-un sistem fotovoltaic cu baterii este posibilă oricând, însă poate fi costisitoare datorită componentelor care trebuie adăugate sau schimbate.

Pe piață, există diverse mărci de invertoare pentru sistemele on-grid, fiecare cu caracteristicile sale. Diferența majoră între ele este compatibilitatea cu bateriile. Astfel, întâlnim invertoare de tip battery ready și standard.

Majoritatea prosumatorilor români au invertoare standard în componența instalațiilor on-grid, care nu sunt compatibile cu bateriile de stocare. Acest fapt se datorează și unei restricții impuse de Ministerul Mediului în cadrul Programului Casa Verde, care a interzis instalarea altor tipuri de invertoare decât cele standard în unii ani anteriori.

Există totuși prosumatori care au instalate invertoare de tip battery ready (compatibile cu baterii) de maxim 10 kW. Detalii despre această limitare pot fi aflate citind articolul nostru în care explicăm diferența dintre invertoarele pentru sisteme fotovoltaice.

Diferența între invertoarele battery ready și cele hibride constă în optimizările realizate și în existența, la cele din urmă, a unui sistem de management al bateriei încorporat. Principalele avantaje ale invertoarelor battery ready sunt flexibilitatea mai mare în configurarea sistemului și posibilitatea de extindere ușoară, prin adăugarea de baterii pe parcurs și eventuala schimbare a invertorului fără a perturba sistemul. Aceste tipuri de invertoare pot fi folosite pentru a configura toate cele trei tipuri de sisteme fotovoltaice: on-grid, off-grid și hibride.

Prin urmare, dacă ai un sistem on-grid cu invertor standard și vrei să îl transformi într-un sistem fotovoltaic pe baterii, va fi necesar să schimbi invertorul cu unul hibrid sau battery ready. Dacă ai deja un invertor battery ready, va fi nevoie doar de baterii și de modulul lor de gestiune.

În orice situație, va fi necesar să instalezi și un modul de backup (backup box) care are ca funcție principală deconectarea de la rețeaua de distribuție, în cazul unei întreruperi de curent, și insularizarea sistemului pentru a putea funcționa în continuare doar pe baterii pentru a alimenta consumatorii principali ai locuinței.

 

Modificarea într-un sistem fotovoltaic cu baterii necesită și refacerea dosarului de prosumator

Pentru a te asigura că trecerea de la un sistem on-grid la un sistem fotovoltaic cu baterii este eficientă și sigură, este esențial să îți actualizezi documentația tehnică, care acum trebuie să reflecte noua configurație a sistemului. Aceasta va include schițe electrice actualizate, manuale de operare și întreținere, și noi certificate de conformitate. Va trebui să reevaluezi și autorizațiile existente, care pot necesita revizuire sau chiar reînnoire, în funcție de legislația locală și cerințele autorităților de reglementare.

De asemenea, este necesar să colaborezi cu operatorul de distribuție pentru a duce dosarul de prosumator actualizat și a obține toate aprobările necesare pentru noua configurație. Este recomandată respectarea oricăror noi cerințe legale aplicabile sistemelor fotovoltaice modificate pentru a evita posibilele complicații legale sau tehnice.

Este bine să fii la curent și cu subvențiile și sprijinul financiar disponibil pentru astfel de proiecte, care pot reduce considerabil costurile inițiale și pot accelera recuperarea investiției.

Pentru a modifica sistemul fotovoltaic adăugând baterii și a actualiza documentația în urma modificării, este preferabil să solicitați ajutorul instalatorului care a montat sistemul sau a unui alt instalator certificat, dacă situația o cere.

La Genersy, suntem certificați în instalarea de sisteme fotovoltaice și folosim doar componente de înaltă calitate, cu garanții extinse, pentru a asigura randamentul și fiabilitatea sistemelor pe termen lung. Dintr-o gamă largă de mărci recunoscute, am ales, inclusiv pentru sistemele on-grid de până la 10 kW, invertoarele Huawei battery ready. Astfel, procedura de reconfigurare a sistemului fotovoltaic adăugând baterii este mult simplificată.

De menționat este că sistemele fotovoltaice de peste 10 kW nu au în componență invertoare battery ready, ceea ce înseamnă că în cazul celor la care vor fi adăugate baterii, invertoarele trebuie schimbate.

Modulul și bateriile Luna de la aceeași marcă sunt recunoscute pentru monitorizarea inteligentă, eficiența ridicată, siguranța sporită, durata de viață lungă, design compact și modular, cu scalabilitate ușoară, precum și compatibilitate sporită cu alte mărci de invertoare.