Programul Casa Verde 2023 comparativ cu anii precedenți
În anul 2019 a fost lansat programul Casa Verde, o inițiativă a Administrației Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Programul Casa Verde este destinat pentru ajutorarea persoanelor fizice, prin acordarea unei subvenții în valoare de 20.000 lei pentru procurarea și instalarea de sisteme de panouri cu o putere de minim 3 kW.
Prin acestă inițiativă, AFM se aliniază politicilor europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului și creșterea eficienței energetice prin surse de energie regenerabilă. Prin subvenționarea de sisteme fotovoltaice pentru consumul propriu și pentru livrarea surplusului de energie activă în sistemul energetic național, AFM dorește creșterea capacității de producție a energiei electrice prin aceste surse de energie regenerabilă.
Pentru a te înscrie în programul Casa Verde, este necesar să folosești aplicația pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu, care elimină astfel obligativitatea unei prezențe fizice pentru depunerea dosarului. În urma înscrierilor din cele două ediții din anii precedenți, numărul de cereri aprobate a crescut de la circa 15.000 în 2019 la aproximativ 39.000 în 2022.
Programul a fost modificat substanțial anul acesta, pentru a elimina din problemele care au apărut în trecut. Tocmai de aceea, Casa Verde 2023 a venit cu schimbări anunțate de AFM, pe care ți le vom prezenta în următoarele rânduri.
Modificări în cadrul Programului Casa Verde
Beneficiarii s-au înscris personal în cadrul aplicației încărcând copia de buletin, extrasul de carte funciară, certificate de atestare fiscală și după caz, copie după cartea funciară colectivă. Datorită faptului că în alți ani înscrierile s-au făcut și pentru locații precum case de vacanță, a fost luată decizia ca beneficiarul să poată să se înscrie doar pentru locuința trecută în cartea de identitate, iar cartea funciară să fie pe numele acestuia.
De asemenea cei înscriși și acceptați în programul Casa Verde vor alege, în a doua jumătate a anului, instalatorul din lista celor autorizați de pe site-ul AFM.
Alături de persoanele fizice, anul acesta au putut să se înscrie în program și lăcașele de cult. Finanțarea s-a făcut pentru clădirile care au ca destinaţie spaţiu de locuit pentru personalul clerical sau clădirile care au ca destinaţie spaţiu în care se celebrează slujbele religioase şi se desfăşoară activităţile religioase.
Pentru a nu suprasolicita platforma informatică, s-a luat decizia ca această ediție a programului Casa Verde să fie lansată pe regiuni, în date diferite, iar sumele alocate pentru fiecare regiune au fost stabilite după numărul de cetățeni. Înscrierile au început la o oră prestabilită și s-au terminat în doar câteva minute, locurile fiind epuizate.
Finanțarea s-a făcut anul acesta doar din veniturile Fondului pentru Mediu, nu și din sumele virate prin POR, Programul Operațional Regional prin care România a accesat fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada 2014-2020.
Instalatorii care au dorit să monteze sisteme prin intermediul programului Casa Verde au fost nevoiți să depună garanții cu o valoare cuprinsă între 200.000 și 1.000.000 lei, sau peste, în funcție de numărul estimat de sisteme pe care au estimat că le vor instala.
Persoanele care s-au înscris în program au la dispoziție o listă publicată de AFM din care au putut să-și aleagă instalatorul pentru montarea sistemului subvenționat. Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită trebuie să parcurgi câțiva pași care te vor ajuta în această direcție și care sunt valabili și dacă vrei să instalezi un sistem din fonduri proprii. Astfel îți recomandăm să citești pe blogul nostru articolul despre cum să îți alegi instalatorul pentru sistemul fotovoltaic.
La final, putem concluziona că programul Casa Verde, deși mai trebuie îmbunătățit, este o inițiativă foarte bună a statului, iar din rapiditatea cu care s-au terminat înscrierile în fiecare regiune vedem că există o foarte mare cerere de opțiuni fotovoltaice. Însă cel mai bine putem desluși amploarea fenomenului prin studiul datelor oferite de ANRE care confirmă faptul că în anul 2019 existau în țară 300 de prosumatori, iar în 2022 numărul a crescut la peste 40.000. Pentru acest an ANRE pariază pe creșterea numărului de noi prosumatori la 150.000.