Sistem fotovoltaic On-Grid
Știm că interesul cu care citești acest articol vine din nevoia de a te informa cât mai mult înainte de a decide dacă investiția în sisteme fotovoltaice este una care să-ți satisfacă cu adevărat nevoile. Tocmai de aceea îți vom detalia, cu bune și rele, cât mai multe aspecte relevante despre sistemele fotovoltaice On-Grid.
Înainte de toate, este important să conștientizezi că investiția în orice tip de sistem reprezintă un efort financiar pe care, în prima fază, poate ai să-l consideri inoportun în comparație cu cheltuielile pe care le ai acum cu facturile la electricitate. Pe scurt, nu vezi un beneficiu anume, ci mai multe cheltuieli inutile.
Dar lucrurile nu stau chiar așa. Dacă deții o locuință bine amplasată, cu împrejurimi care nu obturează panourile, poți beneficia de un sistem bine calibrat de experți în domeniu, care să te ajute să-ți recuperezi investiția în mai puțin de o pătrime din timpul garantat de performanță al panourilor care este de 25 de ani.
Totodată, ultimii ani au demonstrat că prin dependență, gradul de siguranță financiară este mult mai scăzut. Cauza principală este imprevizibilitatea creșterii și fluctuațiilor de prețuri datorită factorilor destabilizatori ai pieței. Așadar, un sistem instalat pe locuința ta va reduce acest stres în funcție de performanțe.
În continuare îți prezentăm particularități ale acestui tip de sistem, pentru a clarifica de ce sunt cele mai cumpărate în acest moment.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic On-Grid
Pe scurt, acesta produce curent alternativ pe care îl vei folosi în locuință, iar dacă ești prosumator, va injecta surplusul în rețeaua de distribuție. Sistemul fotovoltaic On-Grid nu are capacitate de stocare în baterii și va funcționa doar când rețeaua de distribuție este activă.
Beneficii ale sistemelor fotovoltaice On-Grid
- Sunt cele mai ieftine tipuri de sisteme: Deoarece au mai puține componente decât sistemele pe baterii.
- Poți beneficia de subvenție: De exemplu prin programul Casa Verde.
- Economii semnificative la facturile de energie: După un an, în cel mai bun caz, vei constata că media facturilor este cu minus sau că este cât mai apropiată de zero.
- Poți deveni prosumator: Aici explicăm de ce media facturilor poate fi cu minus - deoarece injectezi surplusul de energie din panouri în rețea, iar acesta depășește media consumului. Prin urmare, vei primi înapoi această energie la nevoie.
- Utilizare minimă a spațiului: Datorită lipsei de echipamente de stocare.
- Durabilitate: Componentele au perioade de garanție mari, care depășesc 10 ani.
- Valoare adăugată proprietății.
Dezavantaje ale sistemelor fotovoltaice On-Grid
- Funcționează doar legat la rețeaua electrică de distribuție.
- Dependența de rețea: Sistemul fotovoltaic On-Grid se va opri în caz de cădere a rețelei de distribuție și nu va produce curent.
- Costuri semnificative: Costul oricărui tip de sistem va reprezenta un efort financiar mare pentru familiile cu buget mediu sau redus.
- Fără posibilitate de stocare în baterii: Sistemele On-Grid pot avea integrate invertoare hibride, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a adăuga în viitor și acumulatori, trecând astfel la varianta de instalație fotovoltaică Hibridă. Însă aceste invertoare sunt limitate ca putere la maxim 10 kW, conform reglementărilor.
- Costuri suplimentare: În funcție de locație, se pot descoperi mai multe probleme ce țin de branșamente electrice, împământări sau chiar de structura acoperișurilor.
Din ce este compus un sistem fotovoltaic On-Grid
Deja știi că un sistem fotovoltaic On-Grid este format din mai puține piese decât cele pe baterii. Iată care sunt acestea:
- Panouri fotovoltaice: Nu le vei confunda cu panourile solare termice, deoarece acestea nu încălzesc ci produc curent electric continuu în contact cu razele ultraviolete ale soarelui. Panourile produc atât timp cât soarele este pe cer, nivelul de curent fiind influențat de luminozitate.
- Invertor: Este poate cea mai importantă piesă a unui sistem deoarece convertește curentul continuu în curent alternativ folosit în consum. Acesta poate fi simplu sau proiectat pentru a fi conectat la baterii.
- Smart meter: Contorul inteligent bidirecțional din cauza căruia primești facturi precise cu consumul din rețea sau injecția curentului din sistem. De asemenea poți vizualiza la nevoie informații în timp real despre datele prezentate mai sus, cât și despre datele de consum direct din sistem.
- Componente de prindere și de montaj: Sunt formate din materiale rezistente la condițiile de vreme, precum aluminiul și asigură panourile și cablurile.
- Cabluri fotovoltaice (curent continuu) și conectori și cabluri de curent alternativ (uzuale): Primele două sunt formate din materiale rezistente la intemperii și razele UV.
- Protecții pentru curent continuu și pentru curent alternativ: Sunt instalate pe cabluri, între panouri și invertor, respectiv între invertor și branșament electric și protejează prin întreruperea cablurilor în caz de anomalii.
Randamentul unui sistem fotovoltaic On-Grid și beneficiile financiare pe care le aduce
În rândurile de mai jos îți vom prezenta eficiența și economiile pe care un sistem fotovoltaic On-Grid le poate aduce. Pentru două sisteme de exact același fel montate pe două imobile, rezultatele pot fi diferite în funcție de: timpul de expunere la soare prin existența unor factori care blochează soarele (exemplu: munte, copaci în apropiere), orientarea modulelor către soare, influența vremii și nu în ultimul rând, numărul și tipul de consumatori existenți.
Vom oferi ca exmplu un sistem fotovoltaic On-Grid de 5 kW care din luna ianuarie până în luna iulie a produs un total de 2,87 MWh. Consumul imobilului a fost de aproximativ 2,50 MWh din care: 1,19 MWh consumați din propriul sistem și 1,30 MWh preluați din rețea. În același timp energia activă injectată în rețeaua de distribuție de sistem este de 1,67 MWh.
Conform prețului de 1,30 lei/kWh al unui furnizor, afișat în luna iulie, rezultă că prețul energiei active deductibile este de 0,72 lei/kWh, restul fiind taxe și TVA nedeductibile aplicate. Astfel printr-un calcul simplu (vezi link oferit mai sus), aflăm că prin consumul direct din sistem și prin injectarea surplusului în rețea, proprietarul a economisit circa 85% din costul facturilor pentru această perioadă.
În final, considerăm că investiția într-un sistem fotovoltaic On-Grid va fi una avantajoasă pentru tine dacă locația este potrivită și dacă această investiție se materializează printr-o firmă care are certificare de la instituții de stat precum ANRE și în cazul subvenționării, acreditare de la AFM. Scopul unei companii profesioniste, active în domeniul fotovoltaic, este de a-ți vinde produsele. Dar printr-o colaborare sinceră încă din faza de proiect. Nu doar prin instalare și mentenanță, ci și prin implicare totală în a minimaliza cât mai mult cu putință impactul pe care efectele birocratice îl au asupra ta.