Firme autorizate ANRE

Firme autorizate ANRE pentru instalarea sistemelor / panourilor fotovoltaice

Avansul tehnologic în domeniul energiei regenerabile și planurile la nivel mondial pentru reducerea emisiilor de carbon, încurajează folosirea cât mai multor echipamente care folosesc energia soarelui, apei, vântului, energia geotermală, etc., în energie de consum, înlocuind astfel combustibilii fosili. Prin urmare, vei constata că în sectorul fotovoltaic piața sistemelor solare a explodat, cererea fiind în ultimii ani din ce în ce mai mare. Printre cauze se numără și diversele forme de ajutor oferite populației de structurile guvernamentale, precum subvenții, reduceri de TVA sau posibilitatea de a fi producător de curent electric. În România, dacă prinzi un loc subenționat de stat în cadrul unei campanii, trebuie să știi că trebuie să contractezi doar firme autorizate ANRE participante și listate ca fiind vailde.

De altfel, este benefic pentru tine să urmezi acestă idee și dacă intenționezi să instalezi un sistem din fonduri proprii. Adică neapărat să apelezi doar la firme autorizate ANRE, deoarece ai siguranța că în cadrul acestor firme există cel puțin un inginer electric atestat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și aceste firme garantează instalarea de sisteme fotovoltaice în siguranță și cu profesionalism.

Ce reprezintă ANRE și de ce ajung să fie firmele autorizate de ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este o instituție de stat autonomă care are ca rol legiferarea și monitorizarea sectorului energetic național, cu scopul de a menține la cel mai înalt nivel indicii de imparțialitate, eficiență și competivitate.  

Astfel ANRE are ca rol principal asigurarea funcționării corecte și eficiente a pieței de energie din România. În acest scop, autoritatea protejează drepturile și interesele consumatorilor de energie, oferind acestora garanții de calitate și siguranță, stabilind și menținând un cadru normativ transparent și echitabil, care promovează concurența loială și inovația.

Una dintre principalele atribuții ale ANRE este de a emite licențe și atestate pentru companiile care activează în domeniul energiei. Aceste documente sunt necesare pentru a asigura că companiile îndeplinesc condițiile necesare pentru a desfășura activități în acest domeniu.

În cazul instalațiilor solare, atestatele ANRE sunt necesare pentru a asigura că acestea sunt montate și întreținute în conformitate cu toate standardele de siguranță și eficiență aplicabile.

ANRE contribuie la promovarea unui sector al energiei solare sigur și eficient, prin certificarea firmelor acreditate care oferă servicii de montare și întreținere a sistemelor.

Firmele aurorizate ANRE trebuie să îndeplinească o serie de criterii stricte, care vizează asigurarea calității serviciilor oferite. Printre aceste criterii se numără:

  • experiența în domeniu;
  • personalul calificat;
  • utilizarea de echipamente și materiale de calitate;
  • implementarea unor sisteme de management moderne.

Certificarea ANRE este o garanție pentru consumatori că serviciile de montare și întreținere a sistemelor sunt oferite la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

De ce este esențial să apelezi la firme autorizate ANRE?

Așa cum îți scriam mai sus, certificarea ANRE pentru o firmă care activează în domeniul energiei este o dovadă clară a recunoașterii competențelor, reprezentând o garanție că firma posesoare este capabilă să presteze servicii de înaltă calitate și conforme cu toate standardele impuse prin lege.

În ceea ce privește firmele care se ocupă cu instalarea și întreținerea sistemelor de panouri, autorizarea ANRE este esențială, deoarece aceste sisteme solicită utilizarea de tehnologii avansate și necesită o cunoaștere aprofundată a principiilor ingineriei electrice și a energiei regenerabile. Montarea și întreținerea necorespunzătoare a unui sistem pot avea ca rezultat consecințe grave, precum potențiale riscuri de siguranță și pierderi în plan financiar.

Trebuie să ai în vedere că o firmă autorizată de ANRE trebuie să aibă nu doar competențele tehnice necesare, dar și cunoștințele despre legislația în domeniu, normele de siguranță și cerințele de mediu axate pe acest tip de tehnologie. Prin urmare, alegerea unei astfel de firme vă asigură că veți beneficia de un serviciu de calitate și de un sistem care funcționează eficient și în siguranță.

Mai mult decât atât, repetăm că alegerea unei firme certificate de stat asigură accesul la diverse beneficii financiare și subvenții. De exemplu, oferta Casa Verde, programul guvernamental destinat persoanelor fizice care aleg să instaleze sisteme. Pentru a putea beneficia de aceste subvenții, este necesar ca montarea să fie realizată de o firmă autorizată ANRE și acreditată ulterior de Administrația Fondului pentru Mediu.

Categoriile de atestate din domeniul energiei electrice și semnificația acestora pentru firmele autorizate ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pune la dispoziție o gamă largă de atestate pentru diferite categorii de competențe în domeniul energiei electrice. Fiecare atestat este asociat cu un anumit nivel de expertiză și autorizează firmele autorizate ANRE pentru desfășurarea unor tipuri specifice de activități. În continuare vom prezenta tipurile de atestate necesare în domeniul energiei electrice, publicate de ANRE:

Atestatele de tip A sunt asociate cu verificările echipamentelor și instalațiilor electrice. Acestea includ atestatele de tip A1 (pentru instalații de joasă tensiune), A2 (pentru instalații de joasă și medie tensiune) și A3 (pentru verificări necesare certificării conformității tehnice a centralelor electrice).

Atestatele de tip B vizează proiectarea și executarea de instalații electrice exterioare/interioare pentru incinte/construcții civile și industriale și branșamente electrice. Atestatul de tip B include competențele atestatelor Bp (proiectare), Be (executare) și Bi (executare pentru incinte/construcții civile și industriale).

Atestatele de tip C1A, C1B, C2A și C2B se referă la proiectarea și executarea liniilor electrice și posturilor de transformare cu diverse tensiuni nominale.

Atestatele de tip D1 și D2 sunt pentru proiectarea și executarea de linii electrice aeriene și subterane cu orice tensiuni nominale.

Atestatele de tip E1, E2 și E2PA se referă la proiectarea și executarea de posturi de transformare, stații electrice și lucrări la partea electrică a centralelor cu orice tensiuni nominale.

Consecințe negative în cazul în care nu alegi firmele autorizate ANRE

Alegerea unei firme necertificate ANRE poate veni cu o serie de riscuri, precum nerespectarea standardelor de siguranță și instalarea necorespunzătoare a sistemului. Totodată, optarea pentru serviciile unei companii fără atestate ANRE duce la pierderea eligibilității pentru beneficiile oferite de programul Casa Verde, întrucât doar firmele autorizate ANRE sunt acceptate în lista AFM.

În final concluzionăm că investiția într-un sistem de panouri este o decizie importantă, pentru o lungă perioadă de timp, iar proiectarea și instalarea acestuia necesită competență și profesionalism. Alegerea unei firme autorizate ANRE asigură un serviciu de calitate, care respectă toate reglementările și normele de siguranță. De asemenea, aceasta deschide calea către beneficiile programului Casa Verde, oferind astfel oportunitatea de contribui cu o schimbare pozitivă pentru un viitor mai curat și mai verde.